De Twaalfde Statie

Na Londen, Washington en New York komt deze internationale kunstexpositie nu ook naar Amsterdam. Een pelgrimage door het centrum van de stad voert langs veertien kunstwerken van toonaangevende kunstenaars. Voortbordurend op de kruiswegtraditie stellen de kunstwerken indringend universele thema’s als passie, compassie en gerechtigheid aan de orde. Met rondleidingen, publiekslezingen en concerten. In Amsterdam, van 6 maart t/m 22 april.

Kyrie eleison – Heer ontferm u – is een bede die al tweeduizend jaar in de christelijke traditie wordt gebruikt. In de kerk van Eenrum stond Anjet van Linge zes woensdagen te werken op de plek van het oude hoofdaltaar. In stilte, alleen. Op een plek waar eeuwenlang om Gods ontferming is gevraagd. Maar, vraagt zij zich af, is er in de huidige snelle tijd, waarin oordelen en meningen zo gauw gevormd en gegeven worden, nog plaats voor ontferming? Wie vragen wij om ontferming? Kunnen wíj het geven? Kan het ook opraken? En dan? Tijdens het hakken van het woord ‘eleison’ in de harde steen – veertienmaal, met hamer en beitel, slag voor slag, letter voor letter – bleken de vragen rauw, echt en pijnlijk. Nu is dit werk de twaalfde statie. Jezus sterft. Hoeveel ontferming vroeg dat?

In de Allemanskapel van Oudezijds 100 is de gebeitelde steen naast de doopvont geplaatst. De kapel is een plaats van rust die uitnodigt tot overdenking. Er staan kaarsen en u kunt zelf een kaarsje branden. De doopvont wordt gevoed door een denkbeeldige rivier de Jordaan. Dankzij Gods ontferming kunnen wij door de diepte gaan en schoon en herboren opstaan aan de overkant. Twee aquarellen van Paul van Dongen achter de buitenvensters van de kapel zoomen in op de emoties op het gezicht van de gekruisigde Christus.

Allemanskapel, Oudezijds Achterburgwal 100 en 102. Mensen uit alle hoeken van de samenleving vormen samen de communitaire gemeenschap Oudezijds 100. In de rode-lichtjes-buurt van Amsterdam proberen zij in leven en werken het evangelie van Jezus Christus present te stellen door op velerlei manieren hulp te bieden.

Meer informatie: www.anjetvanlinge.nl

Delen? Graag!

Bekijk ook:

Kruispost biedt medische en psychosociale zorg aan inwoners van Amsterdam zonder zorgverzekering.

Kruispost
T 020 - 624 90 31
E info@kruispost.nl

Meer contactgegevens

Copyright Oudezijds100 © 2020

Website door: Webheld.nl