Chronische pijn: op papier en in de werkelijkheid

Chronische pijn is een complex probleem dat, zonder adequate behandeling, aanzienlijke invloed kan hebben op de levenskwaliteit van een patiënt.

Om te onderzoeken waar bestaande richtlijnen, waaronder het Zorgakkoord Chronische Pijn en andere aanbevelingen, tekortschieten voor de dak- en thuisloze populatie, deed Felix Peuker onderzoek bij de Kruispost. Hij onderzocht welke oorzaken van chronische pijn het meest voorkwamen bij deze patiëntenpopulatie. Hierbij ondervroeg hij 66 patiënten, van wie 33,3% dak- of thuisloos was. Van de dak- en thuislozen had 54% chronische pijn (12 patiënten). Bij de patiënten met chronische pijn bleek de meerderheid pijn te ervaren in de benen, terwijl het merendeel geen officiële diagnose had. De belangrijkste belemmeringen die de ondervraagde patiënten ervoeren, waren stress en financiële beperkingen, wat belangrijke aangrijpingspunten zijn voor de behandeling.

Naar aanleiding van de ervaringen van deze patiënten en de bestaande literatuur formuleerde Felix een aantal adviezen voor de Kruispost. Enkele van deze adviezen zijn: probeer pijn niet alleen vanuit een biologische invalshoek te verklaren, maar ook vanuit een psychiatrische, emotionele en sociale invalshoek; behandel acute pijn overtuigend om de kans op chroniciteit te verminderen; en wees proactief in het inschakelen van de tweede lijn indien nodig.

Lees Felix’ verslag hier.